Κρίσεις Πανικού!

Μπορείς Πραγματικά να Τις Σταματήσεις ;

Πόσο κακές είναι ; Αισθάνεσαι σαν να χάνεις το μυαλό σου ; Νοιώθεις σαν να τρέχεις να κρυφτείς από τον ίδιο σου τον εαυτό ; Φοβάσαι ότι μπορεί να τρελαθείς ;

ΕΧΩ ΒΡΕΘΕΙ σ` αυτή τη θέση!!! Τώρα ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΕΚΕΙ πια και θέλω να μοιραστώ μαζί σας πώς το κατάφερα. Δεν πουλάω κάτι. Απλά παρατήρησα ΤΟΣΕΣ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ τις εμπειρίες που ο ίδιος είχα σε φίλους και άλλους που χρειάζονταν βοήθεια, κι έτσι αποφάσισα να τα γράψω ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΔΩ, σε αυτή την ιστοσελίδα όπου ο καθένας μπορεί να τα διαβάσει.

Αυτή είναι μια αποτελεσματική μέθοδος πλήρους περιορισμού των κρίσεων πανικού. Μπορεί να μην σας αρέσει ή να μην κατανοήσετε πλήρως αυτά που θα διαβάσετε (ειδικά στην πρώτη ανάγνωση). Εντούτοις, πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε περισσότερα σχετικά με το τί γίνεται “μέσα στο κεφάλι σας“. Και το γνωρίζω διότι ήταν μέσα στο ΔΙΚΟ ΜΟΥ κεφάλι για πολύ καιρό. Η συνειδητοποίηση βοηθάει στην ανάκτηση του ελέγχου.

“Όταν δεν τις φοβάσαι, αυτές δεν υπάρχουν”

Αυτές οι απλές, λογικές λέξεις κρύβουν τόσο πολύ αλήθεια μέσα τους! Οι κρίσεις πανικού είναι Ο ΕΑΥΤΟΣ ΣΟΥ που φοβάται αυτά που ΕΣΥ αισθάνεσαι. Παρουσιάζουν την σύγκρουση του ΕΑΥΤΟΥ ΣΟΥ που ΣΕ φοβάται! ΑΝ δεν ΦΟΒΟΣΟΥΝ τα συναισθήματά σου, δεν θα είχες πιά κρίσεις πανικού. Αυτή είναι η απάντηση με απλά ξεκάθαρα λόγια (κανένα λογοπαίγνιο, ειλικρινά)!

*** Κατ` αρχάς θέλω να αναφέρω ότι μελέτησα όσα έχει γράψει η Δρ.Claire Weekes (Πατήστε εδώ) (Αυστραλή ιατρός και συγγραφέας) και ο Δρ. Albert Ellis (Πατήστε εδώ) για πολλά χρόνια. Παρουσίασαν πολύ ορθολογιστικές μεθόδους καταπολέμησης του νευρολογικού άγχους, του πανικού και της αγοροφοβίας. (ΔΙΕΥΚΡΙΝΗΣΗ: Είμαι βιολόγος. ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ψυχολόγος – παρ` όλο που η αδερφή μου είναι ψυχολόγος – ούτε έχω εκπαιδευτεί στην ψυχολογία. Οπότε, δεν μπορώ να αναφέρω αξιώματα ούτε εγγυήσεις. Αυτές είναι οι εμπειρίες μου που μοιράζομαι σε αυτή την ιστοσελίδα και μέσω αυτών ίσως να αποκτήσετε ορισμένη κατανόηση της δικής σας κατάστασης και να βοηθηθείτε στην αντιμετώπιση των δικών σας συναισθημάτων πανικού. Οι πληροφορίες που αναφέρω σε αυτή την ιστοσελίδα δεν αποτελούν ούτε μπορούν να θεωρηθούν υποκατάστατο της ιατρικής συμβουλής ειδικού. Να ζητάτε πάντα την συμβουλή του ιατρού σας ή κάποιου άλλου ικανού ειδικού σε θέματα υγείας πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε καινούργια θεραπεία ή για όποιες απορίες σας δημιουργούνται σχετικά με κάποιο ιατρικό θέμα. Τίποτα απ` όσα αναφέρονται σε αυτή την ιστοσελίδα δεν αποτελούν υποκατάστατο της ιατρικής διάγνωσης ή θεραπείας.)

ΕΝΤΑΞΕΙ ; ΕΤΟΙΜΟΙ ;
Με μια γρήγορη αναφορά, για να σταματήσεις μια κρίση πανικού – ένα ασφυκτικό συναίσθημα φόβου – πρέπει να περάσεις το τείχος της ανησυχίας και να βγείς στην άλλη πλευρά του φόβου σου (όχι, αυτό δεν είναι καμία παράξενη θεραπεία ή νέας γενιάς τρικ). Πραγματικά λειτουργεί ! Μακάρι να μπορούσα να σε πάρω από το χέρι και να σε πάω εκεί αλλά πρέπει ΕΣΥ να το κάνεις. Η πίστη στην αποτελεσματικότητά του είναι κάτι που αντιτίθεται σε όλες τις πτυχές της δικής μας αίσθησης επιβίωσης και χρειάζεται χρόνος για να το πιστέψεις πραγματικά. Όμως ΑΝ έχεις μια κρίση πανικού/φόβου, ανακάλυψα ότι ο μόνος τρόπος να την νικήσεις είναι να προσπαθήσεις να αφήσεις την αίσθηση αυτή να γίνει όσο χειρότερη και δυσφορική θέλει να γίνει. Άφησέ την να γίνει όσο κακιά μπορείς να την κάνεις. Και, επειδή πραγματικά ΕΙΝΑΙ ένας αυτο-δημιούργητος φόβος, αφού της κάνεις την χάρη να ταξιδέψεις στην “ΑΛΛΗ πλευρά“ του φόβου, αφήνοντάς την να κάνει το – θετικά – χειρότερό της σε σένα μετά ….. δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ….τίποτα δεν υπάρχει εκεί. Κανένας φόβος. Στην άλλη πλευρά δεν υπάρχει ΚΑΝΕΝΑΣ απολύτως φόβος παρά ένα μεγάλο χαμόγελο. Η στιγμή της συνειδητοποίησης είναι μια θαυμάσια εμπειρία. Προσωπικά, ΤΟΤΕ συνειδητοποίησα ότι αυτά τα συναισθήματα, το ότι δεν έχω τον έλεγχο, είχαν τελειώσει!

Το άγχος είναι ο κυριότερος υποκινητής των αισθήσεων πανικού. Ίσως να είχες εντοπίσει κάποιο επίπεδο άγχους το οποίο είναι εκτός της δικής σου ικανότητας να το ξεφορτωθείς. Λέω “είχες“ διότι πιθανόν το γεγονός που προκάλεσε αυτές τις κρίσεις πανικού να έχει τελειώσει προ πολλού. Υπάρχουν πολλές μεθόδοι χαλάρωσης που βοηθούν στην μέιωση του άγχους και όλες αυτές είναι ωφέλιμες. Η συνειδητοποίηση του άγχους σας και η επίγνωση του τρόπου διαχείρησής του, πάντα θα σε βοηθάει σε όλη σου τη ζωή. Όμως, οι κρίσεις πανικού πιθανόν να ήταν το αποκορύφωμα αυτού του αρχικού στρεσογόνου γεγονότος. Δεν με απασχολέι ΤΙ ή ΠΩΣ έφτασες σε αυτά τα συναισθήματα – τα έχεις και δεν σου αρέσουν και θέλεις να απαλλαγείς από αυτά! Αυτή την στιγμή δεν είναι σημαντικό το ότι η μητέρα σου ήταν κακιά ή ο πατέρας σου σε παραμελούσε ή αν είσαι τελειομανής ή αν έχεις εμμονές, κλπ. Δεν υποτιμώ την κατάστασή σου. Οι κρίσεις πανικού αυτοτροφοδοτούνται. Είναι μια συνήθης διαταραχή που μπορεί να παρουσιαστεί και να δυσκολέψει τη ζωή ακόμα και του ευφυούς ή δυνατού ανθρώπου. Είναι από μόνες τους μια ολόκληρη οντότητα. Αυτά τα συναισθήματα μοιάζουν τόσο δυνατά και σε τρομάζουν. Αλλά ΜΗΝ νομίζεις ότι χάνεις το μυαλό σου, ή ότι πλησιάζεις την τρέλα, όποιος κι αν είναι ο φόβος σου ή το παρελθόν σου. Κάνεις κάτι απολύτως φυσιολογικό….τις `χτυπάς` στην προσπάθειά σου να αποκτήσεις τον έλεγχό τους. Αλλά προσπαθείς να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙΣ ΤΟΝ ΦΟΒΟ! Ο φόβος δεν είναι στον συνειδητό σου έλεγχο. Ελέγχεται ενστικτωδώς και είναι αντίδραση ΣΤΗΝ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΝΕΙΣ! Και αυτή τη στιμγή πιστεύεις ότι ΑΠΕΙΛΗΣΑΙ! Αντίθετα, πρέπει να το δεχτείς και να του επιτρέψεις να γίνει κομμάτι σου και με αυτό τον τρόπο, θα σταματήσεις την υπερβολική σου αντίδραση. Συνέχισε να διαβάζεις!

Πιθανόν να υποψιάζεσαι πάρα πολλές πιθανές ασθένειες και να φοβάσαι για κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας το οποίο δεν βρήκε ο γιατρός σου ή σου περιέγραψε σαν κάτι με τα “νεύρα“ σου ή κάποια άλλη αναφορά στο νευρικό σου σύστημα. Αν όχι, σε παρακαλώ να επισκεφτείς τον ιατρό σου για να πάρεις απαντήσεις σε όλα σου τα ερωτήματά ! Μπορεί να σου έχει γράψει κάποια αγχολυτική αγωγή που ίσως να σε βοηθήσει στην αντιμετώπιση των αισθήσεων πανικού αν έχεις την άναγκη άμεσων αποτελεσμάτων. Ορισμένοι ιατροί περιγράφουν τον πανικό ως μια χημική διαταραχή που μπορεί να αντιδράσει θετικά σε φαρμακευτική αγωγή. Δοκίμασα αρκετά από αυτά. Προτίμησα να μην τα πάρω διότι δεν μου άρεσαν οι παρενέργειες που είχαν όπως και οι οδηγίες χρήσης τους. Αλλά για μερικούς ασθενείς, η φαρμακευτική αγωγή είναι πολύ βοηθητική. Όμως, εν απουσία πραγματικής παθολογίας, την παρούσα στιγμή, φοβάσαι τις ίδιες τις κρίσεις πανικού ή με πιο απλά λόγια, ΦΟΒΑΣΑΙ ΝΑ ΦΟΒΗΘΕΙΣ!

Οφείλω να είμαι απόλυτος! Δεν υπάρχει ΤΙΠΟΤΑ που να το προκαλεί (αν δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη διεγνωσμένη ασθένεια, κατάσταση ή γεγονός όπως ένα άγριο ζωό σε επίθεση). Δεν είναι ένας χώρος ή μια κατάσταση ή μια σκέψη…ούτε ο καναπές ή το αυτοκίνητο ή αυτή η παράξενη αίσθηση στα μάτια σου, στο στομάχι, στο κεφάλι, στα χέρια ή αυτό το πολυσύχναστο μέρος! Ούτε όγκος στο κεφάλι, ούτε καρκίνος σε κάποιο σημείο του σώματος, ούτε νέκρωση συγκεκριμένων νέυρων! Μόνο εσύ! Να σου το πώ κι αλλιώς..η σκέψη ότι ένα συγκεκριμένο δωμάτιο ή κατάσταση ΠΡΟΚΑΛΕΙ τις κρίσεις πανικού που έχεις…είναι λάθος. Σίγουρα καταλαβαίνω ότι όταν έχεις βρεθεί σε ένα μέρος ή κατάσταση στην οποία έχεις πάθει τέτοιες κρίσεις παλαιότερα, έχεις επίγνωση ότι βρίσκεσαι εκεί και φοβάσαι ΑΥΤΟ το μέρος ή την κατάσταση. ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑ αυτό το οποίο βρίσκεται σε ύψιστη φάση εγρήγορσης. Πρέπει να καταλάβεις ότι ξεκινάει από εσένα! Επίσης, υπερβάλλεις αυτά τις ενοχλητικές αισθήσεις που παρατηρείς στο σώμα σου και τους δίνεις ΜΕΓΙΣΤΗ σημασία. Συσσωρεύεις όλο και περισσότερα στη ζωή σου όσο ΚΡΥΒΕΣΑΙ από αυτές! ΔΕΝ είναι οι χώροι ή οι καταστάσεις ή τα συναισθήματα, και ξέρω πόσο δύσκολο είναι να το δεχτείς. Αλλά μόνο έτσι θα μπορέσεις να αλλάξεις την στάση σου από ΚΡΥΦΤΟ σε “υποχώρηση“! Από προκατάληψη σε μια ορθολογιστική προσέγγιση!

Μόλις υιοθετήσεις την στάση, “Θα αφήσω αυτό το συναίσθημα φόβου να γίνει όσο χειρότερο θέλει να είναι, δεν με νοιάζει πια“, και το κάνεις, αφέσου να το πλησιάσεις και ξεκινήσεις να το πιστεύεις (ο πρώτος στόχος), ύστερα αρχίζει να ξεπροβάλλει η αλήθεια. Φοβάσαι ελαφρώς λιγότερο. ΘΕΛΕΙ ΕΞΑΣΚΗΣΗ. (Η βιβλιογραφία σχετικά με την θεραπεία της διαταραχής ιδεοψυχαναγκασμού αναφέρει ότι η επίμονη εξάσκηση τέτοιων δεξιοτήτων, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές αλλαγές στην λειτουργία του εγκεφάλου χωρίς φαρμακευτική αγωγή.) Ξεκινώντας να αντιμετωπίζεις αυτά τα συναισθήματα και να υιοθετείς την στάση παραγκωνισμού, θα πλησιάζει όλο και περισσότερο στην λογική αυτή. Τελικά, θα είσαι έτοιμος για την στιγμή που θα προσπαθείς πραγματικά να κάνεις χειρότερο όλο αυτό που παιρνάς κατά την διάρκεια της κρίσης πανικού – και ΑΥΤΗ είναι μια πολύ σημαντική στιγμή!

Συνεχίζεται στην επόμενη σελίδα (πατήστε εδώ)