Κρίσεις Πανικού και Λιποθυμία
Μπορεί να υπάρξει κάποιο πρόβλημα όταν αναζητούμε περισσότερο πανικό και ο κυρίαρχος φόβος είναι “μην λιποθυμήσουμε“, ιδιαίτερα όταν οδηγούμε ή σε κάποια άλλη άμεση κατάσταση. Η λιποθυμία είναι ιατρικό πρόβλημα.
Αλλά να θυμάστε να μην συγχέετε την λιποθυμία με την αίσθηση ζαλάδας. Οι περισσότεροι που υποφέρουν από κρίσεις πανικού, βιώνουν ζαλάδες ή ιλλίγους κάθε φορά. Μήπως υπεροξυγονώνεσαι όταν είσαι αγχωμένος ή σε κατάσταση πανικού? Όταν αναπνέεις γρήγορα, εισπνέεις πολύ οξυγόνο και όχι αρκετό διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό επηρεάζει την οξύτητα του αίματος και σου προκαλεί ζαλάδα και μια αίσθηση ότι θα λιποθυμήσεις. Ακόμα, η έντασή σου επηρεάζει τους μύες του λαιμού και τα μάτια και μπορέι να δημιουργεί την αίσθηση ζαλάδας. Όσοι υποφέρουν από κρίσεις πανικού ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ για την λιποθυμία, αλλά σπανίως γίνεται. Είναι μια συνήθης ανησυχία κατά την έναρξη των κρίσεων πανικού. Μετά από μεγαλύτερη εμπειρία, πολλά άτομα χάνουν τον φόβο της λιποθυμίας διότι απλά δεν συμβαίνει. Αν υπεροξυγονώνεσαι, προσπάθησε να εισπνέεις με την βοήθεια μιας χαρτοσακούλας ή ακόμα και με την παλάμη σου για να αυξήσεις το διοξείδιο του άνθρακα που εισάγεις στους πνεύμονες. Αν ανησυχείς για λιποθυμία, προσπάθησε να κάνεις τον εαυτό σου να λιποθυμήσει ενώ κάθεσαι ή στέκεσαι σε κάποιο σημείο. Δεν γίνεται όταν ΘΕΛΕΙΣ να γίνει!
Το ανθρώπινο σώμα έχει τρισεκατομμύρια διαδικασίες που γίνονται ταυτόχρονα. Κατά περιόδους `κάτι` άσχημο μπορεί να παρατηρείται, όπως ξαφνικη και γρήγορη πτώση της πίεσης του αίματος λόγω απότομης αλλαγής θέσης από καθιστή σε όρθια στάση. Αλλά το ανθρώπινο σώμα έχει την δυνατότητα `διόρθωσης` και `συντήρησης`. Το σώμα γνωρίζει πώς να επιβιώσει. Πάντα θα προσπαθεί να διορθώσει τον εαυτό του. Μπορείς να πιστεύεις σε αυτό. Το λιποθυμικό σου επεισόδιο μερικές φορές είναι μόνο προσωρινό. Δεν σου συμβαίνει κάτι κακό!
Μερικά άτομα που πραγματικά λιποθυμούν ή σχεδόν λιποθυμούν, παρουσιάζουν υπόταση. Αλλά μόλις έρθει ο φόβος, η πίεσή τους ανεβαίνει και η αίσθηση μειώνεται. Κάποιοι άλλοι έχουν μια άλλη περιστασιακή παθολογία όπως μόλυνση από κάποιο ιό, αλλεργία, πρόβλημα με τον λαβύρινθο από κάποια διαταραχή στο εσωτερικό του αυτιού, αναιμία, ιγμορίτιδα, θερμοπληξία, κακές διατροφικές συνήθειες, υπογλυκαιμεία, περιορισμένη συγκέντρωση νατρίου, κλπ., που μπορεί να οδηγήσουν σε μια αίσθηση, ή πραγματική λιποθυμία. Συνήθως αυτό φέυγει με τον καιρό παρά τον φόβο που μπορεί να έχεις για αυτό.
Τί να κάνεις αν έχεις τελικά λιποθυμίσει σε μια κρίση πανικού? Αρχικά δές κάποιον ιατρό. Αλλά συνήθως δεν έχουν τον χρόνο και την ενέργεια να έχουν και ανιχνευτικό ρόλο. Αν δεν υπάρχει εμφανές πρόβλημα παθολογίας, τότε συνταγογραφούν αγχολυτική φαρμακευτική αγωγή – κάτι που μπορεί να είναι μια λύση για κάποιους αλλά πρόβλημα για κάποιους άλλους. Συνέχισε την προσπάθεια! Βρες πληροφορίες για γιατρούς που είναι πιο καινοτόμοι και ενημερωμένοι στην δουλειά τους. Μην δέχεσαι μια πρόχειρη απάντηση όπως “άγχος“ πάντοτε. Πρέπει να πειστείς ότι ο ειδικός έχει κάνει ό,τι δυνατόν για την δική σου περίπτωση.
Άλλη μια καλή επιλογή είναι η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία (CBT). Αυτή η θεραπεία σε βάζει σε βήματα απευαισθητοποίησης των αντιδράσεών σου και σου δίνει πάλι τον έλεγχο. Πολλές φορές, ο συνδιασμός ιατρικής και CBT μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτό τον φόβο λιποθυμίας (όταν έχει υπάρξει πραγματικό περιστατικό λιποθυμίας) σε διαταραχή πανικού.
Αλλά να θυμάσαι ότι , η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΛΙΠΟΘΥΜΙΑ είναι σπάνια σε κρίσεις πανικού. Όταν έρχεται, εμφανίζεται η φυσική τάση να σφίγγεσαι και να θέλεις να φύγεις από τον χώρο που βρίσκεσαι ή όπου είσαι. Το αντίθετο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό. Χαλάρωσε και άφησε όλη αυτή την αίσθησηνα σε διαπεράσει. Ακολούθησέ την και μην την καταπολεμάς! Άσε τον εαυτό σου να λιποθυμήσει αν αυτό είναι που φοβάσαι. Προσπάθησε να μην έχεις υπερβολικές αντιδράσεις και να μην χάσεις την ψυχραιμία σου. Ένα χαλαρό σώμα δεν λιποθυμάει!