PANIEKAANVALLEN! KUN JE ZE ECHT STOPPEN?

Hoe erg zijn ze? Voel het alsof je geest totaal op hol slaat? Voel je je alsof je wilt rennen en voor jezelf wilt vluchten? Ben je bang dat je gek wordt?

Nou, ik HEB DAT MEEGEMAAKT!!! Nu ben ik er nu echter overheen en ik wil met je delen hoe me dat is gelukt. Ik verkoop niets. Ik heb mijn ervaringen ZO VAAK gedeeld met vrienden en anderen die hulp nodig hadden dat ik besloten heb het voor iedereen HIER te plaatsen op deze website.

Dit is een effectieve methode voor het compleet uitbannen van paniekaanvallen. Misschien vind je het niks of begrijp je het niet (vooral als je het voor het eerst leest). Toch denk ik dat het je zal helpen om beter te begrijpen wat er in je hoofd om gaat. Ik weet dit omdat ik in MIJN hoofd heb gezeten voor zo’n lange tijd. Begrip helpt je om controle te krijgen.

“Zonder de angst voor ze, kunnen ze niet bestaan”

Deze simpele, rationele woorden hebben zoveel waarheid in zich! Jouw paniekaanvallen zijn JOU, bang voor hoe JIJ je voelt. Zij vertegenwoordigen het conflict van JOU, jij die bang bent voor JOU! ALS je niet BANG WAS voor hoe jij je voelde, zou je geen paniekaanvallen meer hebben. Dit is het antwoord in een notendop (dit is geen woordgrap, eerlijk waar).

*** Allereerst wil ik erkennen dat ik het schriftelijke werk van Dr. Claire Weekes (klik)) and Dr. Albert Ellis (klik) ) voor vele jaren heb bestudeerd. Zij stelden zeer rationele methodes voor het overwinnen van stress, paniek en agorafobie voor. (DISCLAIMER: Ik ben een biologische wetenschapper. Ik ben NIET een psycholoog – alhoewel mijn zuster dat is – of getraind in psychologie. Vandaar dat ik geen claims kan maken of garanties kan geven. Wat je hier leest zijn mijn ervaringen die ik met jou deel op deze website en hierdoor kun jij misschien wat meer inzicht krijgen in jouw situatie, wat je weer kan helpen met je gevoelens van paniek. De informatie op deze site is niet bedoeld of wordt niet gesuggereerd als vervanging van professioneel medisch advies. Vraag altijd om advies van je arts of een andere gekwalificeerde gezondheidsdeskundige voordat je een nieuwe behandeling start, of als je vragen hebt over bepaalde medische kwesties. Niets wat op deze site staat is bedoeld als vervanging voor medische diagnose of behandeling.)

OK? Ben je er klaar voor?

In een vogelvlucht, om een eind aan een paniekaanval te maken – een overweldigend gevoel van angst – moet je door de muur van angst heen naar de andere kant van de paniek (nee, dit is niet één of andere vage spirituele healing of new age onzin). Dit werkt! Ik zou willen dat ik je er aan de hand mee naar toe zou kunnen nemen, maar JIJ moet het doen. Er op vertrouwen dat het werkt is iets wat tegen ieder aspect van jouw overlevingszin gaat en het kost enige tijd om er echt in te geloven. Maar ALS je een angst/paniekaanval ervaart heb ik ondervonden dat de enige manier om het te verslaan is dat je het gevoel zo erg laat zijn als het maar wil zijn. Laat het zo slecht zijn als je het kan laten zijn. En omdat het echt een angst is die je ZELF opwekt, zal je uitvinden dat zodra je de wens hebt om naar de “ANDERE kant” van de angst te gaan door de angst werkelijk het naarst tegen je te laten opwellen… dat er NIETS is… helemaal niets. Geen angst. De andere kant is helemaal GEEN angst maar een grote glimlach. Het moment dat je je dat realiseert is een fantastische ervaring. Voor mij was DAT het moment dat ik me realiseerde dat die “ik verlies de controle”-gevoelens voorbij waren.

Stress de nummer één aanstichter voor paniekgevoelens. Misschien had je een bepaald stressniveau bereikt wat jouw vermogen om het kwijt te kunnen had overschreden. Ik zeg “had” omdat de gebeurtenis die die paniekaanvallen had opgewekt waarschijnlijk alweer voorbij is. Er zijn veel ontspanningsoefeningen voor het verlagen van stress en die kun je allemaal in je voordeel gebruiken. Inzicht krijgen in stress en leren hoe er mee om te gaan zal je je hele leven van dienst kunnen zijn. Niettemin, de paniekaanvallen waren waarschijnlijk een opstapeling en uitbarsting van die eerste stress-gebeurtenis. Het maakt mij niet uit WAT of HOE dat soort gevoelens je zijn overkomen – je hebt ze en je vindt het niet leuk en je wil ervan af komen! Nu is het niet belangrijk dat je moeder gemeen was tegen je, of dat je vader je negeerde, of dat je een perfectionist bent of obsessief, enz. Ik probeer je situatie niet te bagatelliseren. Paniekaanvallen voeden zich met zichzelf. Ze zijn een algemene stoornis die zelfs de meest intelligente of sterke persoon kan lastigvallen. Ze zijn een complete entiteit van zichzelf. De gevoelens lijken zo krachtig en je wordt er bang van. Maar je geest draait niet dol, “loses it” of zinkt niet weg in waanzin of gekte ondanks je angst of verleden. Je doet alleen wat natuurlijk lijkt te zijn: je probeert er tegen te vechten om er controle over te krijgen. Maar wat je probeert is: de ANGST STOPPEN! Angst valt niet onder je bewuste controleveld. Het wordt instinctief gecontroleerd als reactie op WAT JE GELOOFT! En nu geloof je DAT JE BEDREIGD WORDT! In plaats daarvan ga je het accepteren, wordt je er één mee en daarmee stop je de overreactie. Lees door!

Waarschijnlijk heb je je al een legio aan mogelijke ziektes in je hoofd gehaald en heb je gevreesd te lijden aan een ernstig gezondheidsprobleem wat je arts nog niet heeft gevonden of die het wegwuifde als “zenuwen/stress” of een andere verwijzing naar je zenuwstelsel. Als dat niet het geval is, ga dan naar je arts en zorg dat je van die vragen afkomt! Hij/zij kan zelfs angstonderdrukkende medicijnen voorschrijven die je met je paniekgevoelens kunnen helpen als je directe resultaten nodig hebt. Sommige medische professionals houden ervan angst te beschrijven als een chemische disbalans die goed reageert op medicatie. Ik heb verschillende hiervan geprobeerd. Ik gaf er de voorkeur aan ze niet in te nemen omdat ik niet hou van de bijeffecten en voorwaarden waaronder je ze moet gebruiken. Maar voor sommigen die lijden onder angst is het erg behulpzaam. Toch, er vanuit gaande dat er geen echt medisch probleem is, ben je nu bang voor de paniekaanvallen zelf of simpel gezegd: BANG OM BANG TE ZIJN!

Ik moet lomp zijn! Er is geen IETS of DING wat dit veroorzaakt (tenzij er een specifiek geïdentificeerde ziekte, situatie of gebeurtenis is zoals een wild dier wat je aanvalt). Het is geen plaats of situatie of gedachte… niet die bank of die auto of die kamer of dat rare gevoel in je ogen, maag, hoofd, armen, of die drukke, volle plek. Geen hersentumor, geen vorm van kanker, geen zenuwinzinking! Slechts jij! Er anders over denken… denken dat er een bepaalde kamer of situatie is die de aanvallen VEROORZAAKT… is simpelweg onjuist. Natuurlijk, ik begrijp dat wanneer je in een plaats of situatie bent waar je die aanvallen eerder hebt gevoelt en je bent je er bewust van dat je daar bent, je juist DIE plek of situatie vreest. Maar HET IS JE ZENUWSTELSEL wat op een hoog niveau van alertheid is. Je moet begrijpen dat het van jou komt! Je overdrijft ook die vreemde gevoelens die je in je lichaam hebt tot iets van DE HOOGSTE betekenis. Je begrenst je leven meer en meer door je ervoor te verbergen! Het zijn NIET deze plaatsen of situaties of gevoelens, en ik weet dat het moeilijk is om dat te accepteren. Maar als je dat doet, is dat wel het moment waarop je instelling omgezet wordt van VERBERGEN naar “opgeven”! Van bijgeloof naar een rationele benadering!

Zodra je de houding aanneemt van: “ik zal dit gevoel van angst zo erg laten zijn als het maar wil zijn, ik geef er niet meer om”, en het laat gebeuren, je er naar toe gaat en het begint te geloven (het belangrijkste doel), dan zal de waarheid naar boven komen. Je wordt een klein beetje minder bang. HET VERGT OEFENING. (Onderzoek in behandeling van obsessief-compulsieve stoornissen heeft laten zien dat volhardende oefening van vaardigheden zoals deze tot meetbare veranderingen in het functioneren van de hersenen kan leiden zonder het gebruik van medicatie.) Zodra je begint met het bagatelliseren van deze angstgevoelens en de houding begint aan te nemen dat je er niet meer om geeft kom je dichter bij de rationele werking ervan. Uiteindelijk zul je klaar zijn voor het moment dat je het werkelijk erger probeert te maken terwijl je een paniekaanval hebt – en DAT is het sleutelmoment!

Vervolgd op de volgende pagina (klik hier)