Η Αντίδραση στο Στρες, Το Λάθος στο Σώμα μας

Η εξέλιξη είναι κάτι υπέροχο. Αλλά παίρνει πολύ χρόνο! Το σώμα μας βρήκε μηχανισμούς για να προστατεύεται από τα άγρια της φύσης. Και ακόμα δεν μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε.

Το στρες και η επιθυμία για γλυκό. Να σου δώσει μια ξαφνική δόση ενέργειας.Το στρές και το πρωινό ξύπνημα. Να σε σώσει από άγρια ζώα.Το στρες και η γαστρεντερική δράση. Να επικεντρωθεί όλη η ενέργεια του σώματος και οι λειτουργίες του στην εγρήγορση.Το στρές και οι κρίσεις πανικού.Βλέπεις κάτι επαναλαμβανόμενο εδώ? Τα άτομα που έχουν γενετικό υπόβαθρο που αντιδρά γρηγορότερα και πιο δυναμικά στο άγχος……ΕΠΙΒΙΩΝΟΥΝ! Είμαστε προιόν εξέλιξης. Το θετικό και ευχάριστο του θέματος είναι ότι αν υποφέρεις από κρίσεις πανικού, ίσως να είσαι στην κόψη μιας νέας εξέλιξης!!!:-)

Το νευρικό μας σύστημα είναι ένα απερίφραστα εξελισσόμενο βιολογικό εργαλείο που αναπτύχθηκε από τα άγχη του ανθρώπου των σπηλαίων ο οποίος είτε έτρεχε μακρυά να ξεφύγει ή αντιμετώπιζε τα άγρια τέρατα της φύσης. Ο σύγχρονος άντρας και γυναίκα τώρα ζουν πολύπλοκες ζωές και άγχη, αλλά το νευρικό σύστημα ξέρει να αντιδρά μόνο με την παλιά αντίδραση του ανθρώπου των σπηλαίων. Αν λες στον εαυτό σου (και το πιστεύεις) ότι ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΤΙ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΟ ΚΑΙ ΚΑΚΟ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ και ότι ΧΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ….τότε η επερχόμενη αντίδραση στον φόβο μπορεί να σε κρατάει ξύπνιο, να προκαλεί ταχυκαρδία και να διακόπτει τις φυσιολογικές σου σωματικές λειτουργίες – όλα αυτά σε μια προσπάθεια να προετοιμαστεί για απόδραση (προστασία σου) από το “άγριο τέρας“. Επίσης, το μυαλό σου “καταγράφει“ την περίσταση και τοποθεσία όπου αυτές οι κρίσεις πανικού συμβαίνουν. Χωρίς να φαντάζεται γιατί αναπτύσσονται αυτές οι φοβίες. Το σώμα σε κάνει να θυμάσαι πού συνέβη ώστε να μπορείς να το αποφύγεις – σαν να ήταν μια επίθεση – από ένα άγριο ζώο.

Αλλά, στην πραγματικότητα, αυτό που φοβάσαι είναι ο εαυτός σου και ο υπερβολικός εσωτερικός διάλογος και οι πεποιθήσεις (σε αυτό αναφέρεται η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία). Εγκλωβίζεσαι σε έναν κύκλο κάποιας `διαφορετική` αίσθησης που μπορεί να συμβεί / φόβο για αυτήν / αντίδραση του νευρικού συστήματος / περισσότερη ανησυχία / περισσότερο φόβο. Άρα τί πρέπει να κάνεις ?

Να θυμάσαι ότι το απερίφραστα αναπτυγμένο νευρικό σου σύστημα ξέρει μόνο να τρέχει να ξεφύγει από το τέρας ή να το αντιμετωπίζει. Συνεχώς τρέχεις……και ποτέ δεν φεύγει. Δεν το αντιμετωπίζεις, δεν το λύνεις. Να το αντιμετωπίσεις σημαίνει να αφήσεις ΑΥΤΟ που φοβάσαι να σε διαπεράσει…..να παρατήσεις την `μάχη` και να χάσεις – ηθελημένα να παρατήσεις ό,τι φοβάσαι…….να αφήσεις αυτό που φοβάσαι να σου κάνει ο,τιδήποτε. Επίσης πρέπει να επιβεβαιώσεις (κατα πρώτον) από έναν γιατρό ότι δεν έχεις κάτι παθολογικό. Η αντίδρασή σου στον πανικό είναι μια μορφή ακραίας ανησυχίας αλλά ο πανικός είναι 100% προσμονή. ΑΥΤΟ είναι όλο. Όταν αντιμετωπίζεις τον φόβο σου, δεν ανησυχείς δεν προσμένεις. Ο πανικός δεν υπάρχει. Αν υπάρχει η μικρότερη αμφιβολία ή φόβος μην το “χάσεις“, ή τρελαθείς – όλες μορφές απόδρασης…….θα παραμείνει εν` ενεργεία.

Είναι ο μόνος τρόπος να το αντιμετωπίσεις.