Κρίσεις Πανικού!<br/>Μπορείς Πραγματικά να Τις Σταματήσεις ;
Σελίδα Δύο

Προκειμένου να κάνεις αυτό το βήμα – το βήμα επιθυμίας για ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ πανικό και της αίσθησης όλου αυτού στο χειρότερό του – πρέπει τελικά να πιστέψεις ότι ο φόβος είναι λάθος και ότι έχεις πλέον κουραστεί από αυτές τις ίδιες κρίσεις πανικού και τα ίδια συναισθήματα που παρατηρείς όλο και πιο συχνά. Μπορεί να φοβάσαι αυτή τη στιμγή αλλά θα είσαι αποφασισμένος να ακολουθήσεις τον φόβο σου στην “πηγή“ του πανικού και ό,τι κακό φοβάσαι και να μην ξανάρθει! Θα μπορούσα να περιγράψω λεπτομερώς πώς πιθανά να το φαντάζεσαι :-). Όπως κι εγώ, θα το έχεις κάνει στο μυαλό σου 100 φορές χειρότερο από ό,τι πραγματικά είναι. ΦΑΙΝΕΤΑΙ απαίσιο και τρομακτικό αλλά δεν είναι καθόλου έτσι. Αυτό που θα συμβεί μετά, θα σε εκπλήξει! Το όλο χαρτόσπιτο του πανικού καταρέει διότι πήγες κατευθείαν στους φόβους σου χωρίς καμία αμφιβολία. Οι φόβοι σου δεν ήταν τίποτα παρά ανησυχία για αυτούς τους ίδιους και αυτός ήταν η αιτία του πανικού.Οι κρίσεις πανικού αποκαλύφθηκαν και δεν είναι τίποτα περισσότερο από έναν φάυλο κύκλο, μια κυκλική εγκεφαλική διαδικασία, ένας ΑΤΕΛΕΙΩΤΟΣ ΒΡΟΧΟΣ! Αποτελούνται από 100% ανησυχία και τίποτε άλλο – ΤΙΠΟΤΕ άλλο! Ο πανικός ξαφνικά σταματάει και νοιώθεις άμεσα ήρεμος. Τώρα συνειδητοποιείς ότι μπορείς να το κάνεις κάθε φορά. Δεν υπάρχει τίποτα “μη-γνώριμο“ πια. Η εσωτερική σύγκρουση που ΦΟΒΑΣΑΙ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΟΥ τελείωσε. Πέρασες μέσα από την ανησυχία προς την πηγή του φόβου και δεν βρήκες τίποτα. Αυτή η σύγκρουση, θεωρώ, ότι είναι ο λόγος που παραμένουν μέσα μας οι κρίσεις πανικού για τόσο πολύ καιρό. Το νευρικό σου σύστημα στην πραγματικότητα δεν θέλει μια τέτοια σύγκρουση. Δεν του αρέσει.

Θέλεις αποδείξεις? Αν πιέσεις τον πανικό να έρθει, τον προκαλέσεις να εμφανιστεί….πραγματικά τον ικετέψεις να έρθει….δεν ΜΠΟΡΕΙΣ να τα καταφέρεις! Προσπάθεισαι αυτή τη στιγμή, στρέφοντας όλη σου την προσοχή στο να ΚΑΝΕΙΣ τον εαυτό σου να πάθει μια κρίση πανικού.

ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΙΘΑΝΟ! Είδατε πώς λειτουργεί ; Όταν ΘΕΛΕΙΣ να πάθεις κρίση πανικού, δεν μπορείς και όταν φοβάσαι μην πάθεις κρίση πανικού…την παθαίνεις. Αυτή είναι η απόδειξη ότι οι κρίσεις πανικού είναι μόνο ανησυχία.Και αυτός είναι ο τρόπος να τις διώξεις.

Αντιμετωπίζω τα συναισθήματα πανικού περιστασιακά περίπου 15 χρόνια και τελικά συνειδητοποίησα ότι ποτε΄δεν χειροτερεύουν – απλά συσσωρεύονται και δομούν πάνω στο ίδιο σημείο. Αυτό ήταν ένα σημείο φόβου που ΤΟΣΟ τρόμαζα να νοιώσω που θα έκανα τα σχεδόν τα ΠΑΝΤΑ για να τις κάνω να φύγουν μακρυά και πολλές φορές απέφευγα μέρη που έμοιαζαν να τις προκαλούν. Αλλά μετά από 15 χρόνια – τα ίδια συναισθήματα! Πάντα αναρωτιόμουν τί να είναι πίσω από αυτό, πέρα από αυτό το συναίσθημα φόβου ; Αλλά δεν τολμούσα να πάω ως εκεί. Η΄ αργότερα θα έλεγα, “Το δέχομαι“ – αλλά στην ουσία δεν το έκανα. Ακόμα αμφέβαλα ενώ έκανα προσπάθειες για να δείξω αδιαφορία.

Όταν είσαι σε αυτή,δηλαδή την άλλη πλευρά του φόβου, αποκτάς μια δύναμη που έρχεται από την κατανόηση. Συνειδητοποιείς ότι θέλεις να ΧΑΣΕΙΣ την μάχη αυτή. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Δεν μπορείς να προκαλέσεις ΣΥΝΕΙΔΗΤΑ μια κρίση πανικού ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ από μόνος σας. ΓΙΝΕΤΑΙ όσο χειρότερη μπορεί να γίνει. Γι` αυτό όταν λέω, “Ακολούθησέ την, ζήσε την χειρότερη δυνατή κρίση“, δεν υπάρχει κάτι να γίνει! Έχεις ήδη βιώσει τα χειρότερα πολλές φορές, όμως κάθε φορά θέλεις να τρέξεις μακρυά του, θέλεις να βγείς από την σκέψη σου, “σε παρακαλώ, σε παρακαλώ πολύ φύγε…..χάνω το μυαλό μου, χάνω τον έλεγχο, θα πεθάνω (ή οτιδήποτε).“ Η ένταση του φόβου σε κοροιδεύει! Πρέπει να γυρίσεις το τραπέζι και να το “πλησιάσεις“ με όσο μεγαλύτερη πίστη μπορείς αυτή την στιγμή του φόβου και του πανικού (θέλει μόνο μια κίνηση). Άφησέ την να σε πλημμυρίσει και να κάνει ό,τι θέλει ΚΑΙ (όταν νοιώθεις έτοιμος) ΠΑΡΕ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟΝ ΦΟΒΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ!!!! Δεν είναι εφικτό.

Ένα σχόλιο που πάντα θα θυμάμαι για όταν είμαι αγχωμένος/σε πανικό είναι ότι είμαι 180 μοίρες μακρυά από το να χάσω το μυαλό μου (να τρελαθώ). Ένας “τρελός“ συνήθως δεν έχει ιδέα ότι είναι τρελός και σίγουρα δεν είναι τόσο επικεντρωμένος στον έλεγχο των συναισθημάτων φόβου που έχει. Πολλές κρίσεις μπορεί να ξεκινούν με ανησυχία για κάποιο συναίσθημα ή αίσθηση όπως ταχυκαρδία ή αρρυθμία, άτονοι μύες, θολή όραση, ζάλη, πονοκέφαλο ή ενόχληση στο στομάχι. Αυτό το συναίσθημα αρχίζει να σου θυμίζει τις παλιές σου εμπειρίες. Αυξάνει το άγχος. Μετά έρχονται οι καταστροφικές σκέψεις ότι κατι ΚΑΚΟ σου συμβαίνει. Εσύ, ως αγχωτικός, τρομαγμένος, και ίσως τελειομανής, προσπαθείς να έχεις τον μεγαλύτερο έλεγχο που μπορείς, ΠΟΛΥ ΠΡΟΣΟΧΗ, πεπεισμένος ότι ΚΑΤΙ ΚΑΚΟ ΣΟΥ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ! ΟΧΙ δεν ισχύει! Ό,τι αισθάνεσαι έχει και μια οργανική εξήγηση ή αιτία λόγω του νευρικού σου συστήματος το οποίο βρίσκεται “σε εγρήγορση“. Υπερβάλεις για τα συναισθήματά σου κάνοντας σκέψεις ότι αυτό που σου συμβαίνει ΠΡΕΠΕΙ να είναι σοβαρό και ότι ΜΠΑΙΝΕΙΣ ΟΛΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΤΡΕΛΛΑΣ! Οι αισθήσεις του “εξωπραγματικού“ μπορεί να εμφανίζονται λόγω των νευροδιαβιβαστών σου που φορτίζονται από την συνεχή σου ανησυχία. Αλλά εντείνεις αυτή την αίσθηση σαν μία ακόμα απόδειξη ότι τα “χάνεις“ άμεσα. Βλέπεις τον κύκλο που κάνεις ?

Είσαι στην αντίθετη πλευρά από την τρέλα. Είσαι ΠΟΛΥ λογικός και επιζητάς υπερβολικό έλεγχο την στιγμή που βιώνεις αυξημένη ένταση και άγχος. (Η Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Θεραπεία σου μαθαίνει να αναγνωρίζεις αυτή την “καταστροφολογία“ των συναισθημάτων σου και να τα αντικαταστήσεις με λογικές δηλώσεις όπως “Είναι απλά μια προσωρινή ανατάτωση ή αίσθηση ότι θα περάσει σύντομα.“) Σκέψου την κρίση πανικού σου σαν μια συναισθηματική εκδήλωση διότι αυτό είναι στην πραγματικότητα! Αλλά διαφέρει από το κλάμμα, για παράδειγμα, διότι διατηρείς και αυτή την συναισθηματική ευαισθησία όταν συνεχώς την φοβάσαι, μέσω ελέγχου και παρακολούθησής της. Ελπίζεις σε συνειδητό έλεγχο ΤΟΥ ΦΟΒΟΥ.

Αλλά τελικά απλά ΕΝΔΙΔΟΝΤΑΣ και επιτρέποντας στην κρίση πανικού να έρθει και τελικά να την προκαλείς και να προσπαθείς να την κάνεις χειρότερη…σπάει τον κύκλο και σε φέρνει πλέον πάλι στο κέντρο, όπου ο φόβος είναι διαχειρίσιμος. Όταν παραδίνεσαι στον έλεγχο, έχεις τον έλεγχο. Είναι αστείο πώς τελικά λειτουργεί αυτό. Διότι την στιγμή της κατανόησης της απλής αλήθειας για τον φόβο σου….έρχεται ο έλεγχος. Τα χρόνια μου με τον πανικό τελείωσαν σε λιγότερο από 1 λεπτό μετά από ολοκληρωτική και άνευ όρων παράδοση και πρόκληση των συναισθημάτων πανικού να γίνουν χειρότερα. Έπιασε! Ξέρω ότι δεν πρόκειται να επιστρέψει ποτέ πια στη ζωή μου, διότι έχω κερδίσει αφήνοντας τον εαυτό μου να χάση την μάχη (που στην ουσία, ήταν νίκη). Είμαι απόλυτα ελέυθερος από αυτά τα συναισθήματα περισσότερο από 9 χρόνια πλέον. Στην ουσία, ΘΕΛΩ να ξανάρθουν για να αποδείξω πάλι ότι ξέρω την απάντηση. Αλλά, δεν έρχονται,δεν μπορούν…διότι δεν τα φοβάμαι και ο “φόβος“ με την μορφή ανησυχίας ήταν η βάση τους. Χωρίς φόβο, δεν έχουν καμία οντότητα.

Πρέπει να καταλάβεις και να πιστέψεις ότι το μυαλό και το σώμα σου είναι στέρεα και σταθερά όπως ένας βράχος. Όταν “νομίζεις“ ότι θα πεθάνεις ή ότι “τα χάνεις“ λόγω των αγχωτικών σου σκέψεων, όλο σου το σώμα ΣΕ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ να παρατήσεις την εσωτερική μάχη ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στα φυσιολογικά του. Αυτή είναι η φυσική διαδικασία μέσα σου. Το σώμα σου (του οποίου κομμάτι είναι και το μυαλό σου) θέλει να επιστρέψει σε μια φυσιολογική, μη-συγκρουσιακή, χαμηλής έντασης φάση αν του το επιτρέψεις! ΑΡΑ, άσε τον εαυτό σου να χάσει!!! Σταμάτα να παλεύεις με τις κρίσεις πανικού και δείξε θέληση να “πεθάνεις“ από αυτές αν αυτό είναι που φοβάσαι!!! Ξεκίνα! Δεν θα πεθάνεις. Δεν έχεις να χάσεις κάτι παρά από τον ίδιο τον φόβο! Αλλά αυτή είναι η στάση που πρέπει να συνειδητοποιήσεις και να βάλεις σε εφαρμογή – να παρατήσεις την μάχη και να δείξεις διάθεση να παρατήσεις τα πάντα και να πάς όπου σε οδηγήσουν τα συναισθήματά σου και να ακολουθήσεις αυτή την πορεία όπου θέλει να πάει. Διότι τότε θα δείς πραγματικά ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΜΙΑ μάχη να κερδίσεις ή να χάσεις. Απλά μια επιστροφή στην πραγματικότητα. Τώρα, όταν κοιτάω πίσω, μου φαίνεται τόσο απλό. Ελπίζω να μπορέσεις να το κάνεις κι εσύ! Κάθε φορά που νοιώθεις άγχος και φόβο για το άγνωστο…θα ξέρεις ότι πρέπει να το αφήσεις να πάει όπου θέλει και να εγκαταλείψεις στα χέρια του τον εαυτό σου. Και έτσι τελικά θα καταφέρεις να βάλεις τέλος σε αυτό και να το “ελέγχεις“.

Πρέπει να το πώ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ. Αυτή η εγκατάλειψη στους φόβους σου είναι κάτι πολύ δύσκολο να δεχτείς. Στοιχηματίζω ότι απλά θα προσπαθήσεις να το διώξεις παθητικά, έχοντας στο μυαλό σου ότι μέχρι εδώ μπορείτε να τα καταφέρεις! Αυτό είναι μια καλή ΑΡΧΗ! Αλλά η απάντηση βρίσκεται αρκετά πιο μακρυά στο ΑΓΝΩΣΤΟ! Αυτό το μέρος που μοιάζει υπερβολικά τραγικό για να πάς. Και η ενεργή κίνηση ΠΡΟΣ το κέντρο του φόβου σας και όχι το κρύψιμο μακρυά από αυτό, είναι μια “άγνωστη περιοχή“ και πίστεψέ με ότι περίμενα πάρα πολλά χρόνια πριν το κάνω τελικά. Πέρασα τα τελευταία χρόνια απλά να “δέχομαι“ και να “πνίγομαι“ κάτι που ήταν μόνο ανοχή και αποφυγή. Όταν είσαι έτοιμος, ελπίζω να πάς προς τα εκεί. Το πέρασα και μετά έγινε τόσο ξεκάθαρο και συγχήστηκα που δεν το έκανα νωρίτερα. Μελέτησα αυτή την μέθοδο αρκετά χρόνια. Όλη η λογική της και η τακτική της ΕΠΙΚΕΝΤΡΩΝΕΤΑΙ σε αυτό:

· Ο φόβος μέσα σου είναι αυτο-δημιούργητος.

· Ο φόβος είναι ΑΠΟ έναν φόβο – τις κρίσεις πανικού (ανησυχία/προσμονή).

· Αν δεν τις φοβάσαι, δεν υπάρχουν.

· Για να φύγει ο φόβος, πρέπει να θέλεις απόλυτα (οχι να ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ…αλλά να ΘΕΛΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΛΑΧΤΑΡΑΣ να έχεις συναισθήματα χωρίς επιπτώσεις) να τον έχεις στο χειρότερό του όμως για όσο χρόνο χρειαστεί, με άλλα λόγια, ΚΑΝΕΝΑ ΚΡΥΦΤΟ.

· Πρέπει να κινηθείς προς αυτό και να ΘΕΛΕΙΣ να σου συμβεί σαν να είναι η χειρότερη εμπειρία της ζωής σου! Δεν το ΛΕΣ απλά στον εαυτό σου, πρέπει να το ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ – 100% – και να μην σε νοιάζει πιο για το τί σου συμβαίνει!

Και τότε, ΘΑ ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΕΙ! Δεν υπάρχει τίποτα εκεί.Οι φόβοι σου ανατροφοδοτούνται μόνοι τους όπως ένας φάυλος κύκλος. Και μόλις τον σταμάτησες!